att hitta sig själv

 
 
på min 25-årsdag så pratade jag & familjen om vad jag har uppnått hittills i mitt liv. jag har lite ångest över att jag inte är där jag vill vara. egentligen så vet jag inte VART jag ska, men jag vet att jag vill komma dit. när man har ett tydligt mål så är det enkelt att arbeta mot det. då kan man satsa. tuta & köra. men, jag är 25 år & fortfarande väldigt vilsen. på min födelsedag så pratade vi mycket om vad som har hänt i mitt liv under de senaste året också & jag hade ingen framgång att skryta med. inget examensbevis att vara stolt över. inget imponerade kontoutdrag att visa upp. ingen ring på fingret. ingen bebis i magen. vi har inte köpt större lägenhet eller finare bil. jag kan inte direkt säga att jag har utvecklats som människa. jag har ingen bucket list, men om jag hade haft en så hade jag nog inte bockat av särskilt många punkter. jag kan i alla fall bocka av att jag har känt & känner mig otroligt älskad. jag vet inte hur många gånger min familj har talat om för mig att jag är BÄST när jag har tvivlat på mig själv. för, när man känner sig vilsen så tvivlar man på sig själv hela tiden. & då finns det alltid någon där som talar om för mig att jag är BÄST. att min tid kommer. att 25 år faktiskt inte är någon ålder. kom ihåg att du är bäst.
 
 
jag blev påmind om att jag åtminstone har åstadkommit EN bra sak under mitt 24:e år: jag adopterade min hund. jag såg till att en hemlös hund fick lämna sin bur på irland & komma till mig i sverige. & som jag har kämpat för honom! jag har slitit som ett djur & fått en trogen livskamrat i gengäld. det är jag stolt över. det har varit en investering. min kurt gör mig glad varje dag. han tycker på riktigt att jag är bäst i hela världen. jag är säker på att han kommer att förgylla mitt 25:e år. jag är säker på att jag kommer att känna mig älskad under mitt 25:e år. men, jag är inte säker på att jag kommer att hitta mig själv under mitt 25:e år. jag vet ju inte ens vad det är jag letar efter.
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Stina

Känner igen mig SÅ i det där. Fyllde också 25 i år och med det också stress som ett brev på posten. Folk har också fått påminna mig om att man har hela livet framför sig när man är 25 och att det aldrig är försent att göra det man vill. Dock kommer den där oron då och då att det är dags att börja ta de stora besluten, utbildning eller inte och isf VAD, karriär, barn, hus osvosv, GAH ;D

Svar: ja, det är väl något speciellt med 25-årsdagen som gör att man känner att man måste börja välja väg i livet...
Elin

2014-05-01 @ 22:20:42
Postat av: Madeleine

Jag vet knappt heller vart jag ska..jag är 30. Jag lägger ofta ribban jäkligt högt,rivit den några gånger,men lägger upp den igen och försöker på nytt :) Det är så det är. Sen tror jag inte du behöver leta efter något. Det kommer komma till dig ändå. Okej man kanske inte ska sätta sig i ett hörn o rulla tummarna :) men du förstår vad jag menar...det kommer dyka upp något som du brinner för...som du verkligen kommer gå all in för osv. Det är klart du inte vet än vad det är..det har inte dykt upp än :) Men det kommer.

Svar: ja, jag håller ju tummarna för att det någon dag ska dyka upp en väg som känns helt rätt för mig. men, jag vill ju inte sitta där på min 30-årsdag & fortfarande känna mig vilsen!
Elin

2014-05-01 @ 22:57:25
Postat av: Anonym

Det är lätt att älska någon, när man vet att den personen älskar tillbaka, no matter what!
DC

Svar: <3
Elin

2014-05-02 @ 00:07:21
Postat av: C-J

Känner ju inte dig o är ju inte så insatt, men vill ändå komma med mina tankar hur man kan tänka :) man ska kanske inte se på livet som en "check"-lista där man helst ska ha bockat av så mycket som möjligt o så tidigt som möjligt. Bättre då o se på sitt liv om man har kille så har man nåt som inte alla har. Vissa drömmer om killen med stort k men har inte rätta flytet. Och har man ändå jobbat en del så ska man va glad över det, för alla har ju inte den turen heller :) att vara omtyckt/älskad o ha bra med vänner är ju typ det finaste på checklistan :) och det du inte hunnit ännu, vänd på steken o tänk: "jag har massa bra saker som väntar" :) livet tar ju inte slut när man blivit 25, man har ju massa massa att se fram emot :) det här e ju bara hur jag själv tänker men hoppas det uppskattades :) älskar din blogg :))) du äger finis :))

Svar: du har faktiskt helt rätt i att jag har hela livet framför mig. jag har massor av bra saker som väntar. men, jag är ju ingen väntare utan en do:er & då blir man oerhört frustrerad när man inte vet vilken ände man ska börja i!
Elin

2014-05-02 @ 00:45:06
Postat av: L

jaa det e verkligen inte lätt det där. Jag har så svårt och bestämma mig för jag vill göra så himla mycket. Så när jag e klar kommer jag ha en vääldigt bred utbildning för jag kommer blanda allt möjligt men det är ändå åt lite samma håll, hjälpa människor och jobba med människor. Hoppas du hittar din väg snart så du slipper känna dig vilsen. Något jag har lärt mig i alla fall e att lyssna innåt, e det jag väljer verkligen rätt? känns det bra när jag tänker på det? kommer jag trivas med det? e jag sann mot mig själv om jag väljer det? För det e det viktigaste tycker jag, att man e sann och ärlig mot sig själv! Jag tycker du skulle passa att jobba med kläder, kanske öppna en egen butik med ett helt nytt märke med blandade märken på kläderna och en del smink. :)

Svar: det är samma för mig. jag har inte ett kall att sträva efter. jag kommer på nya saker varje dag som jag skulle vilja göra! jag vill känna att alla pusselbitar faller på plats.
Elin

2014-05-02 @ 07:39:39
Postat av: sara

låt det få ta sin tid! en dag vaknar du med vetskapen om vad du ska göra. och även om du inte skulle göra det så skitsamma.
huvudsaken är att du är lycklig! då spelar det ingen roll om du har ett examensbevis eller inte.

heja dig!

Svar: min rädsla är ju att jag aldrig kommer att få den där snilleblixten! man vill ju känna att man gör något som har betydelse. heja dig också!
Elin

2014-05-02 @ 08:20:29
URL: http://mystorygastricbypass.blogg.se/
Postat av: E

Jag förstår din ångest, men att bara ha bockat av saker "man ska göra" ger knappast någon tillfredsställelse... Jag har tagit av av de klassiska topp 5 prestigefyllda examen och landat ett statusjobb väldigt många inom mitt yrke vill ha. Men det har inte gjort mig lyckligare, tvärtom - jag önskar att jag hade vågat stanna upp och göra ingenting och fundera över vad JAG vill göra, inte vad som förväntas av mig. Så det är bättre att vänta tills man vet vad man vill, istället för att kasta sig in på första bästa utbildning som låter bra och sedan vara fast med flera hundra tusen i studielån... Jag skulle byta bort mitt jobb mot ett jobb i en underklädesbutik anyday! Jag trivdes bättre på mitt extrajobb som barista på ett cafe där chefen vid varje löning försökte blåsa mig och lura mig att få lönen svart, än vad jag gör på mitt nuvarande jobb som alla jag möter blir sååå imponerade av. Att vara "lyckad" betyder INGENTING om man inte är lycklig. Och det verkar ju du vara, och det om något är väl att ha uppnått något i livet?

Svar: en utbildning är dock aldrig bortkastad. studielånet är ingen höjdare, men att ha en bra utbildning i ryggsäcken är alltid positivt! man kan ju alltid sadla om :) jag är lycklig & tacksam över det jag har, men jag vill ju så mycket mer!!! att vara lyckad betyder ingenting om man inte är lycklig - det har du helt rätt i.
Elin

2014-05-02 @ 08:36:05
Postat av: Vanessa

Folk mäter framgång i just det du skrev, ens kontoutdrag, barn, fina bilar, boeende etc.
Det är som "bevis" på hur ens framgång som person att folk, som du skriver, har det som en bocka av lista.
Det är sådant fokus på det att folk glömmer resorna dit, att folk glömmer utveckla sig själva, sitt inre i processen.
Och att inse att målet är inte priset, priset finns i processen.... men istället glömmer folk oftast sig själva på vägen och när dem når målet känner dem inget annat än tomhet och skapar då nytt mål.
Och så fortsätter det så, aldrig nöjd.
Så tro mig, även fast du kanske inte nåt dit du vill, många uppfyller många saker i sin bocka av lista men känner sig minst lika vilse ändå...så häng inte upp dig på sådant för det spelar ingen roll. Vad som spelar roll är att lära sig i processen, av livet på vägen dit vart man än är :)

Svar: det viktigaste för mig är att jag kan bevisa för mig själv att jag har utvecklats & uppnått saker. men, under det senaste året har jag verkligen stått & stampat på samma ruta.
Elin

2014-05-02 @ 08:47:16
URL: http://boobluscious.blogg.se
Postat av: Dilis

Men darling! Du glömmer ju att du även har en GRYM blogg! Och din familj har rätt; du ÄR bäst! Kram och grattis. :D

Svar: ja, det har jag ju faktiskt ;)
Elin

2014-05-02 @ 10:43:34
Postat av: johannaeo

Jag tror stenhårt på att det absolut bästa är att bara börja med nått, vad som helst - testa. Sommar kurs i italien, internship i London? Nått.

Jag har gjort en massa saker som jag sedan kommit på att nej, detta var ingenting för mig eller att jag nog inte ska göra det just nu. Ångrar ändå ingenting jag gjort för allting är erfarenheter och det är meningen att man ska göra fel innan man gör rätt. Det enda jag ångrar är när jag suttit och gjort ingenting, mått dåligt och försökt komma på vad jag ska göra med mitt liv som jag gjorde i flera år när jag var yngre.

Det är farligt att bara stå still och tänka att det som är rätt bara ska trilla ner i ens knä eller att man ska komma på det snart. För om ens liv bara ser likadant ut hela tiden och du träffar samma människor - var ska man då få inspiration eller idé om vad det kan vara om man inte lyckats få det hittills? Speciellt när man mår dåligt.

Sen borde du höra av dig till lite bloggportaler angående din blogg, om du inte redan gjort det. Maila! :)

Svar: ja, det är nog det som har gett mig den här 25-årsångesten. att jag inte vet vilken ände jag ska börja i & att det därför inte händer ett skit. hade jag varit singel så hade jag flyttat ifrån sverige för länge sen, men nu har man ju byggt upp ett liv här som man varken kan eller vill lämna. & tyvärr så finns det inte samma möjligheter i sverige som det finns i andra länder... om jag fick välja & vraka bland alla världens jobb så skulle jag tveklöst välja att få skriva. författare, journalist, krönikör. men, det är en bransch som är galet svår att lyckas i... men, det sägs ju att en dröm som inte verkar omöjlig inte än värd att satsa på ;)


jag har fått ett par förfrågningar angående bloggen, men jag vet inte riktigt vad som är rimligt att kräva av bloggportalerna gällande avtal, lön osv...
Elin

2014-05-02 @ 10:54:03
URL: http://johannaeo.com
Postat av: Ny läsare

Hej Elin! Me again, din Nya läsare som dyker upp här i kommentarsfältet då och då :) vill bara säga att jag läste ditt inlägg igår och inte kunnat sluta tänka på det. Sedan läste jag kommentaren av E du fått, och jag kan skriva under på den. Det skulle kunnat vara jag som skrev inlägget. Att vara lyckad innebär inte att vara lycklig. Det som får mig att återvända till din blogg är att den lyser av kärlek och värme, och du har ett språk som är mycket tilltalande. Kanske du skulle testa att söka ett jobb/utbildning/whatever via din blogg? :)

Svar: bloggen öppnar upp en del dörrar, man det är ingenting som man blir rik på tyvärr!
Elin

2014-05-02 @ 13:59:47
Postat av: Sofia

Vilket ärligt inlägg Elin!
Håller helt med Johannaeo här. Har svårt att tro att ens kall bara ska komma till en om man går i samma banor var dag, utan inspiration. Tror snarare att det kommer till en genom möten, erfarenhet, tester och risker. Risker som varit helt fel och andra som varit helt rätt.

Jag flyttade till USA för snart 3 år sedan. Bestämde mig för att plugga upp min matte och glassa runt lite. Väl tillbaka i skolbänken insåg jag att jag hatade siffror och att det var att skriva som jag ville göra! Nu tar jag snart min b.a inom media och journalism här i LA. Har aldrig haft en sådan positiv och lättsam känsla på nuet och framtiden. Skrivaryrket är tufft med hård konkurrens, men någon måste ju bli skrivare, så varför skulle det inte kunna bli jag (eller du!)

Ska tillägga att jag också hade pojkvän när jag reste iväg. Vi var överens om att våga ta risker är viktigare än ett jobb i Sverige, som oftast går att få tillbaka. Så han kom med. När jag väl fann mitt kall för skrivandet så tyckte han att min dröm var så pass viktig att han stannade här i utlandet med mig. Man finner jämt lösningar.

Det låter som att du har svårt att ta beslut. Jag tycker det är mycket mer imponerande att våga ta ett beslut som blev helt fel än att inte ta något alls, för oftast kommer det leda dig till dit du ska så småningom. Gör inte saker svårare än vad det är. Fixa ett avtal med en bloggportal (för din blogg är grym) och sök till någon utbildning där du får utlopp för din passion inom att skriva. I Sverige eller utomlands. Låter som en bra mycket bättre plan än att gå hemma och vara frustrerad. Kram!

Svar: härligt att du har hittat rätt! det är få förunnat! kram!
Elin

2014-05-02 @ 18:25:26
Postat av: Pernilla

tack för detta inlägg, då är jag inte ensam om att känna mig vilsen här i livet. idag är jag 26 år och om en månad tar jag min lärarexamen. vet du vad problemet är? att jag har läst till något i 3,5 år som jag det senaste halvåret har insett att jag inte vill jobba med. blev lämnad av min fästman för några månader sedan, vi planerade bröllop & barn och när alla de drömmarna försvann så försvann på något sätt allt jag trodde att jag ville ha, däribland även mina tankar på vad jag vill göra i framtiden yrkesmässigt. ifrågasatte även det valet och insåg att det inte alls är vad jag vill göra. så jag är tillbaka på ruta ett. trots en bra utbildning i bagaget så är jag mer vilse än någonsin. är det okej? hur hittar man dit man vill nå är min fundering?

Svar: jag kände samma sak när jag avslutade min frisörutbildning... DET HÄR vill jag inte jobba med!!! samtidigt som man vill hitta rätt & "landa" så finns det en viss charm i att livet tar nya vändningar :)
Elin

2014-05-03 @ 14:11:37
Postat av: Hanna

Håller med dig till en del - känner precis likadant när det kommer till att man måste göra så mycket med sitt liv och hinna bocka av alla punkter. Sen tror jag man måste stanna upp och inse att man gör saker hela tiden ändå. Vi lever ju fortfarande varje dag. Du har ju t.ex. din hund + din familj och din blogg. Tänk på hur många som läser din blogg och blir inspirerade av den och av dig. Det är inte fyskam det heller :)

Tycker själv att det finns en press att alla ska vara små blondinbellor och skriva ut varje dag på sociala medier allt man lyckats med och hävda sig själv till max. Jag gillar din blogg för att du är dig själv och för att du vågar skriva just sådana här saker och om ditt mående, och blanda det med snygga kläder och smink.

Visst är det drygt och känna att man inte hittar rätt, jag känner det också ofta. Men kom ihåg att du är grym ändå :) och som någon annan skrev så finns det ju veckokurser och liknande man kan gå, säkert även utomlands för att se om något fastnar hos en eller bara för att ha roligt och testa något nytt :)


Svar: ja, det sätter väldigt mycket press när människor framställer sina liv som så himla perfekta!
Elin

2014-05-03 @ 15:07:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Elin

RSS 2.0